voor gastauteurs

Komende woensdag al vanaf vier uur ’s middags de Zomerspecial bij ons op het buitenterrein en in de opslagloods en partytenten. Topigs Norsvin steekt de BBQ aan en serveert de lekkerste varkenshapjes. De koelwagen van de plaatselijke cateraar ernaast en het culinaire gedeelte kan niet meer stuk. Het laatste event voor de lange zomerperiode, iedereen van harte welkom.

 

Lezingen en workshops van een heel aantal varkenshouders, vleesmensen en bedrijfsleven. Wat gaat 2020 brengen (nog slechts anderhalf jaar!), welke invloed heeft stopzetting 2020-bedrijven, welke nieuwe marktconcepten kunnen we nog tegemoet zien? ABAB en Schuttert zullen hier uitgebreid op in gaan. Het sluit naadloos aan bij het thema Markt en Vlees, van big tot BBQ.

 

  • Foto event

Meer informatie en aanmelden thema avond op www.pigbusiness.nl

 

Zwitserland

 

Vorige week waren we met 250 varkensliefhebbers op het EPP congres in Zwitserland. Fraaie excursies naar typisch Zwitserse bedrijven met in doorsnee 80-120 zeugen. Standaard is strogebruik, krulstaarten en vrijloopkraamhokken, biggenprijzen tot 200 euro, varkensprijzen tot het dubbele hiervan. Kosten navenant, het zeugenbedrijf dat wij bezochten had 17.000 euro besteed per plaats. De 42-jarige eigenaar had zijn miljoeneninvestering al grotendeels terugverdient. Vorig jaar zagen we iets vergelijkbaars in Noorwegen, deze niet EU landen beschermen hun thuismarkt en dan is dit mogelijk. Sprak een aantal jonge varkenshouders uit Nederland welke graag een gelijke situatie zouden zien. Sprak met een Zwitser die wat meewarig op de Hollandse situatie met grote aantallen en lage marges neerkeek.

 

Holland

 

Zwitserland is maar 7 uur rijden vanaf hier, toch kun je weinig lering trekken van een beschermde markt. Duidelijk is wel dat we als Nederland een visie moeten ontwikkelen of we 75% willen blijven exporteren en zo ja welke buitenlandse consumenten we dan willen bedienen. Helder is dat we van de politiek weinig steun hoeven te verwachten. De enorme export wordt 1-op-1 gekoppeld aan de druk op de ruimte en maatschappelijke weerstand. Steun van het bedrijfsleven is eveneens betrekkelijk, veel varkens is veel omzet en veel marge, hun verdienmodel pronkt bovenaan elk lijstje van bedrijfsvisie. Een gezamenlijke Hollandse visie lijkt ver weg, individueel is eenvoudiger.

 

Zweden

 

Vandaag ben ik onderweg naar slachterij Tönnies te Sögel in Duitsland, vanaf ons slechts vijf kwartier rijden. Samen met een collega varkenshouder, de handelaar, de slachthuisdirecteur en de Zweedse afnemer van ons vlees evalueren we twee jaar productie van krulstaarten. Het gaat goed, het kan altijd beter en waar kunnen we nog beter inspelen op de wensen van de afnemer. Uiteraard zal het naast concepteisen ook gaan om leveringsquota en meerprijs. Alle 10 leveranciers binnen ons collectief Gezonde Krulstaarten willen graag verder en dat geldt evenzeer voor de betrokken ketenpartijen. Om meerkosten te verzilveren is lastiger dan het houden van krulstaarten en dat is

deel dit bericht

blijf op de hoogte

meer nieuws

Scroll naar boven