voor gastauteurs

Netwerkseizoen

De vakantieperiode is achter ons, het netwerkseizoen breekt aan. Komende woensdag de thema avond Voeding met Jan Scholten als gastspreker en tal van voer gerelateerde bedrijven. Jan geeft leiding aan één van de vele Schuttert bedrijven, in dit geval de Grenshoeve met 2000 zeugen, eigen voerkeuken, opfok, bedrijfs-KI en afzet van blakend gezonde biggen in de regio. Onlangs was ik met enkele medewerkers op de Grenshoeve en heb met eigen ogen gezien dat ze succesvol opereren. Iedereen is welkom op deze avond, aanmelden vooraf bij PigBusiness.

Foto Grenshoeve en aanmeldlink

Voerreceptuur en toepassing

In de papieren versie van PigBusiness schreef ik over de inzet van opgedane kennis van de Grenshoeve op ons eigen bedrijf. Daarin worden we bijgestaan door dezelfde nutritionist en bedrijfsadviseur. Het blad kent meer interessante verhalen over voeding, het gaat op een varkensbedrijf niet enkel om de receptuur, maar steeds meer over de toepassing. Eigen bewerkingen van grondstoffen als graanreiniging, malen/mengen en fermenteren stelt ons nu alweer ruim 2 jaar in staat om een ingreep als couperen te verbannen. Maar dat is slechts een klein begin, er is nog veel meer te halen. Met gerichte toepassingen kan er afgerekend worden met maag/darm aandoeningen en daardoor met veel andere ongemakken. Het vergt grote investeringen en arbeidsinzet, uiteindelijk betaalt zich dit ruimschoots terug. Onze voerkeuken ontstond meer dan 20 jaar geleden en kende diverse aanpassingen door de jaren heen. Er wordt geproduceerd en gevoerd tussen half vier ’s morgens en half elf ’s avonds. Voor het voeren zijn dit gunstige tijden, de spreiding tussen de voerbeurten is ideaal. Zelf vind ik dat je eenmaal bewerkte grondstoffen niet weer droog op moet slaan, de reinigingsunit en de hamermolens hangen bij ons dan ook boven de natte mengers. Op de uren overdag dat er niet gevoerd wordt, zijn dezelfde mengers in gebruik om gefermenteerd graanmengsel te produceren. Onze zonnepanelen komen zo ook beter tot hun recht, productietijden van stroom en voer liggen grotendeels gelijk. Zouden we opnieuw bouwen, dan maakte ik het produceren van het vloeibare graanferment wel volledig onafhankelijk van de voerkeuken. Dan hadden we tweemaal overdag enkele uren speling voor onderhoud en storingen. Kleine storingen zijn er nog regelmatig, maar de bedrijfszekerheid is inmiddels wel zo groot dat we de laatste vijf jaar slechts 2 voerbeurten overgeslagen hebben en dat is met meer dan duizend voerbeurten per jaar verwaarloosbaar.

Foto landbouwvisie Carola Schouten

Kringloopvarkens

Afgelopen zaterdagmorgen stond ik op een Veluws voetbalveld met wereldkampioen schaatsen Erben Wennemars onze jongens aan te moedigen. Zij voetballen al vele jaren samen in hetzelfde team, terwijl hun vaders sportief gezien elkaars tegenpolen zijn. Deze ochtend vonden we elkaar in de landbouwvisie van Carola Schouten waar Erben een paar uur na de wedstrijd de aftrap van mocht verzorgen. Hij had zich reeds ingelezen en kon zo tussen de doelpunten door (0-5 winst Dalfsen) nog even mooi met mij sparren. Hij kent ons bedrijf en weet dat we energieneutraal produceren en dat onze varkens 60 ton regioproducten per dag wegslobberen. Dat zijn Groningse voergranen en graanverwerkingsproducten, zuivel-, aardappel- en bakkerijproducten. Meer mensen aan de lijn gingen mee in de discussie en waren het er over eens dat varkens kringloopdieren bij uitstek zijn. Die winst en uitdaging hebben we als sector mooi te pakken en we kunnen de zaterdag gepresenteerde visie over kringlooplandbouw dan ook alleen maar toejuichen! Nu de Kamermeerderheid deze visie omarmt en de minister heeft uitgesproken dat dit haar leidraad is bij besluitvorming, kunnen we als varkenshouders het beste pushen. Ruimte voor verwerking van levensmiddelen reststromen, voor mestverwerking en mineralenverwaarding,  einde kunstmest gebruik en introductie vervangers. De varkenshouderij als probleemoplosser en uiteindelijk het zo lang gekoesterde maatschappelijk krediet en verdienmodel.

deel dit bericht

blijf op de hoogte

meer nieuws

Scroll naar boven