voor gastauteurs

Rutte laat zich zien

Eindelijk was hij er afgelopen woensdagavond, de grote afwezige in het stikstofdebat. Met dank aan de VVD afdeling Ommen en boer/stalinrichter Arno van Spijker kwam Minister President Mark Rutte in Vinkenbuurt. In een tijdsbestek van vijf dagen werd de organisatie opgezet, een nieuwe nog net niet ingerichte magazijnruimte kon met gemak 400 staande belangstellenden kwijt. Al snel liep het storm met aanmeldingen en was het volgeboekt. Afgelopen zaterdag vroeg de organisatie mij om de aftrap te verrichten en in de arena premier Rutte en 4 VVD Kamerleden toe te spreken. Daarna anderhalf uur ruimte voor discussie.

 

Verbroedering – verloedering

De VVD weet wel wat organiseren is, de premier in het middelpunt voelt zich als een vis in het water. Voor menig boer was hij echter de stier in de arena welke bevochten moest worden. Het werd na tienen dat Rutte weer vertrok, na het verorberen van twee flinke gehaktballen met een heel bekende herkomst. De organisatie en de Kamerleden Helma Lodders, Mark Harbers, Erik Ziengs en Sophie Hermans bleven nog langer onder de boeren en boergezinden. Het was ver na middernacht toen wij als laatsten het licht uit deden in Vinkenbuurt. De verbroedering onder boeren is groter dan ooit, de verloedering in de politiek ook. Boeren zijn aangeschoten wild.

 

Melkveehouderij

Wat opviel was dat zeker 80% van de aanwezigen melkveehouder is, dat gevoel kreeg ik eerder in Den Haag tijdens de demonstraties. Wellicht dat zij de grootste uitdaging tegemoet zien in het stikstofdossier. Ook het nieuwe Landbouw Collectief is sterk melkvee gedreven, zo heb ik terplekke ervaren. Het is goed verklaarbaar, volgens lid en stikstofexpert Jan Cees Vogelaar komt 80% van de agrarische stikstofuitstoot voor rekening van de melkveehouderij. In rundveestallen zijn nog weinig emissiearme systemen toegepast en er liggen erg veel melkveehouderijen in de buurt van een Natura 2000 gebied.

 

Geld is geen probleem

Met name de situatie van deze groep is schrijnend, wanneer je boert nabij een Natura 2000 gebied, dan zit je al jaren op slot. Wie een goed toehoorder is hoorde de premier zeggen dat er geld voldoende is om deze bedrijven uit te kopen en dat daar ook op ingezet wordt. Daarnaast wordt verwacht dat varkenshouders massaal intekenen voor de opkoopregeling en kan bij genoeg Haags geld de limiet van 180 miljoen euro gaan vervallen. Politiek worden beide opkoopopties bestempeld als vrijwillig, door echter bedrijven op slot te zetten danwel hun kostprijs flink op te schroeven, voelt het voor betrokkenen als verplichting.

 

Overschot aan boeren

Argumenten van boeren doen er nauwelijks nog toe, Nederland is verwend geraakt en enkel de economie telt bij velen. Als voorbeeld heb ik aangehaald dat slecht één boer duizend mensen voorziet van goed, veilig en goedkoop voedsel, dat deze duizend mensen daarom al kunnen beschikken over ruim 400 woningen. Toch doet Den Haag ons geloven dat er woningnood is in Nederland en een overschot aan voedselproducenten. De komende weken wordt bekend wat we aan nieuwe regelgeving kunnen verwachten. Mark Rutte heb ik nu meerdere keren meegemaakt en gezien zijn reactie in Vinkenbuurt gaat het flink tegenvallen.

deel dit bericht

blijf op de hoogte

meer nieuws

Scroll naar boven