voor gastauteurs

Kringloopefficiëntienorm (KEN)

Ken je de KEN al, wen er maar vast aan. Nu de landbouwvisie van minister Carola Schouten omarmd is door de Tweede Kamer, komen we hier niet meer van af en wordt er druk gedebatteerd over de inhoud en de uitvoering. De inhoud draait om kringlooplandbouw en daarmee zitten we goed, nergens zulke mooie kringlopen als in onze sector. Voor de uitvoering heeft D66-landbouwwoordvoerder Tjeerd de Groot de Kringloopefficiëntienorm (KEN) voorgesteld en dit is alvast omarmd door Jaco Geurts van het CDA en Helma Lodders van de VVD. Minister Schouten (CU) lijkt er welwillend tegenover te staan en een meerderheid is reeds gevormd. De KEN zal tal van bestaande regels overboord moeten kieperen, voldoe je aan de norm, dan voldoe je aan de wet en de wensen van de maatschappij. Niemand weet echter nog hoe deze norm er uit moet zien en voordat ze er allerlei niet ter zake doende onzin bij gaan verzinnen, kan de landbouw het beste maar enkele voorzetten geven om door Den Haag in te laten schieten. Voor de varkenshouderij liggen er prachtige mogelijkheden, zeker wanneer er geruild kan worden met bestaande onwerkbare regelgeving. Dat laatste is een must, zonder inwisseling moeten we met zijn allen hier bij voorbaat niet aan mee willen werken.

 

De huidige mestwetgeving deugt van geen kant, deze willen we graag inruilen voor betere opties zoals een afgeleide van het vroegere MINAS. Met voer kun je enorm sturen op mineraleninput en output, vandaag wordt dat echter nauwelijks beloond. Voer betrekken vanuit de levensmiddelenindustrie moet beschouwd gaan worden als een grote maatschappelijke dienst welke eveneens flink beloond moet worden. Miljardencomplexen van bijvoorbeeld Cargill vallen morgen stil wanneer boeren geen producten meer afnemen.  Dat we hier omgerekend bijna net zoveel voor betalen als hun ingangsproducten mais en tarwe is natuurlijk van de zotte. De vermarkting van deze producten krijgen we niet meer in handen en dat hoeft ook niet, we kunnen gezamenlijk met de POV er wel voor zorgen dat we ons als kopers verenigen. Dan energie, varkenshouderijen hebben daken genoeg om veel zonnepanelen op te leggen. Uit eigen ervaring weet ik dat het niet ingewikkeld is om energieneutraal te worden, het kost een flinke duit geld, maar zelfs daar zijn goed renderende opties voor. Tot slot zullen we eenvoudige oplossingen moeten vinden welke de emissies uit de stallen terugbrengen tot vrijwel nul. Luchtwassers hebben goed gefunctioneerd maar hebben hun langste tijd gehad. Oplossingen liggen ook hier in voer en in snelle ontmestingssystemen.

 

Dat we nu al in staat zijn om laagwaardige eiwitten om te zetten in hoogwaardig eiwit te weten vlees, is al een enorme verdienste. Dat de burgerij hun aankopen van voedsel compenseert met dumping van ontlasting in het openbaar rioolnet maakt dat de landbouw al veel verder is in kringloopdenken. Het is dus ook goed om de verschillen met andere sectoren als verkeer, industrie en de burger zelf uit te vergroten en kenbaar te maken. Dat is de oplossing om tot een hogere maatschappelijke acceptatie te komen. Wie durft Kamerleden, bestuurders, onderzoekers en actiegroepen de vraag te stellen hoe ze hun eigen privé kringloop organiseren? Het besef zal doordringen dat landbouw niet langer als schrobputje van maatschappelijke problemen kan en mag dienen. We zitten reeds op de goede weg met onze kringlopen, nu omzetten in werkbare regels en normen en bovenal een goed verdienmodel.

deel dit bericht

blijf op de hoogte

meer nieuws

Scroll naar boven