voor gastauteurs

Thema Gezondheid

Wet Waardig Levenseinde

De beelden welke Varkens in Nood verspreidt in de media, geven geen objectief beeld weer, maar kunnen wel geschoten worden. Ook bij ons in de stal liggen meerdere zorgdieren welke je niet in één plaatje wilt samenvatten. Soms moet je misschien eerder schieten, geen foto’s maar met het schietmasker. Er kan soms sneller afscheid genomen worden, dat maakt een verschil met mensen. In verzorgingshuizen kun je namelijk gelijke beelden als die van Varkens in Nood maken, de Wet Waardig Levenseinde is gelukkig nog niet zover dat ze dwingend optreedt. In de Oostvaardersplassen wordt lukraak geschoten op creperende dieren welke de hongersnood sterven en nog blijven er skeletten stuiptrekkend rondlopen. Dat heet dan omheinde natuur en dan mag er van onze dierenactivisten gerust 50% lijdzaam sterven, in een geklimatiseerde stal is 10% echter nog teveel.

Ongecoupeerde beren

Na meerdere bezoeken van Varkens in Nood kregen we nu de Dierenbescherming op bezoek in de stal. Voor hun ledenblad Dier hebben ze onze krulstaarten bekeken, inmiddels heb ik het artikel bekeken en dat ziet er goed uit. Ik heb benadrukt dat het vooral lastig is om ongecoupeerde beren te houden. Binnen het Beter Leven sterrensysteem komen deze ook niet voor, zelfs of juist niet bij drie sterren. Het artikel gaat dáár niet op in, dat raakt de lezers welke hun hond en kat lieten castreren. Zelf hebben we een aantal jaren terug onze wildebras Rambo laten castreren, ik schrok me wild toen ik de hond weer ophaalde van de dierenartspraktijk. Ik weet niet of hij veel last had van de castratie, maar ingepakt in een luier en gemuilkorfd had hij nog dagenlang flink te lijden van de narcose. Inmiddels is hij daar overheen en weer net zo wild en vrolijk als voorheen. Weet nu wel dat deze ingreep bij de hond vele malen groter is dan alle ingrepen van een big bij elkaar opgeteld.

Gezonde zorgzaamheid

Wat een flinke uitbraak van staartbijten doet, weten we nu na ruim anderhalf jaar ook. We kregen afgelopen maand te maken met meerdere ziektegevallen onder het personeel en u raadt het al. De zorg voor de dieren schiet er bij in en dat heeft effect op de krulstaarten. Inmiddels loopt onze eerste biggenman weer op krukken door de stal en hebben we het weer redelijk onder controle. Goede controle betekent in dit geval 7 keer op een dag alle afdelingen door en laboratoriumomstandigheden rondom het fermenteren en voorweken van de voeders. Voor ons bedrijf hebben we dan 75% van het resultaat te pakken, de overige 5 x 5% is genetica, dichte vloeren, lange troggen, klimaat en afleidingsmateriaal. We hebben al eerder een extra man aangetrokken voor de zorg. Dat kost ons een euro per big, evenveel als één biggenenting en ook evenveel als een extra geproduceerde big per zeug. Om bij vakanties en ziektes voorbereid te zijn, plaatsen we deze week nog een extra vacature:

 

deel dit bericht

blijf op de hoogte

meer nieuws

Scroll naar boven