voor gastauteurs

Thema Gezondheid

Ruud Huls is gastspreker op de PigBusiness themabijeenkomst Gezondheid aanstaande woensdagavond in de showroom. Hoewel ik hem niet persoonlijk ken, weet ik van onze gezamenlijke scanner Theo Menting (vruchtbaarheidsspecialist vanaf 15 dagen scannen) dat Ruud een topondernemer is welke het vak beheerst. Middels zeer vaste structuren komt hij tot topresultaten met 1100 zeugen. Interessante workshops op gezondheidsgebied maken de avond compleet Iedereen is van harte welkom. Voor meer informatie:

 

  • Link aanmelden en foto Ruud Huls –

De club van 1000

De Rabobank spreekt nu formeel ook het magische getal 1000 uit waar het gaat om aantallen varkenshouders. In deze nieuwsbrief doe ik dat al 10 jaar en dat is niet omdat ik er een goed gevoel bij heb. De feiten zijn nu eenmaal zo, markt en regelgeving duwen de landbouw slechts één richting uit, schaalvergroting met als uitkomst bedrijven welke nou net niet in het beeld passen van een kritische maatschappij. We kunnen het tij moeilijk keren, slachtvarkensprijzen onder kostprijs en biggenprijzen welke binnen een jaar halveren, het ultieme bewijs dat we totaal geen grip op het aanbod hebben. Markt is nu eenmaal de optelsom van vraag, aanbod en emotie. Aan de vraag kunnen we met zijn allen weinig doen, is wereldwijd opgeteld ook nog de meest stabiele factor en zelfs stijgend. Vleesinkopers worden steeds meer bedreven in het manipuleren van de factor emotie, inkoop onder kostprijs dient slechts één doel en dat is hun marge. Aanbodbeheersing ligt volledig bij ons als producenten, maar wij zijn er bijzonder slecht in. Dan komen we weer bij het getal 1000 uit, vrijwel iedereen zag zichzelf ooit als een blijver. In mijn actieve periode van 30 jaar ging en gaat dat voor 29.000 van de 30.000 varkenshouders niet op. Gelukkig zijn er vrijwel geen stoppers die vijf jaar na dato hier spijt van hebben, althans ik heb er nog nooit één gesproken. De meesten komen goed terecht en genieten van het leven.

 

Griekenland

De Nederlandse afdeling van de EPP verzorgde een mooie studiereis naar Griekenland. Tezamen met 60 collega’s vertrokken we van Amsterdam naar Thessaloniki om daar meerdere bedrijven van allerlei pluimage te bezichtigen. De Grieken zijn echte vleeseters met 83 kilo per persoon per jaar, de helft hiervan is varkensvlees. We hebben mooie varkensbedrijven gezien met goede resultaten. Met zijn allen produceren ze slechts 25% van de Griekse consumptie. Grotere bedrijven vanaf 600 zeugen nemen de vermarkting van vlees zelf ter hand en lanceren speciale producten welke tegen fors hogere prijzen afgenomen worden. Het land zelf is prachtig, maar de crisis heeft diepe sporen getrokken. Veel flats in de steden zijn grauw en grijs, hoogopgeleide jongeren emigreren en de werkloosheid is met 20-25% zeer hoog. De teneur onder de Nederlandse reisgenoten was duidelijk, er wordt nauwelijks meer over bedrijfsontwikkeling gesproken. Dat was tien jaar geleden wel anders, toen ging het alleen maar over bouwplannen, uitbreidingen en aankoop van locaties in binnen- en buitenland. Er wordt nu meer gesproken over de echte waarden van het leven en daar was Griekenland een goede setting voor. Familie en vrienden staan er met stip op nummer één. Tijdens de crisis trekt men gewoon weer bij elkaar in wanneer er geen inkomen en huisvesting is. Naar Griekse aard een beetje zwart bijklussen en de zelfredzaamheid blijkt grenzeloos te zijn.

 

deel dit bericht

blijf op de hoogte

meer nieuws

Scroll naar boven